מדריך להצלחה בכתיבת מאמר או סיפור קצר
לעיתים זה לא כל כך פשוט (את האמת, בכלל לא פשוט) לכתוב טקסט סיפורי ואף קשה יותר המשימה להתחילו. הרי יש לנו כל כך הרבה מה להגיד, אבל שזה מגיע לכתיבת מאמר או סיפור בצורה מסודרת, פתאום אין לנו מילים, לפעמים אנחנו מצדיקים את זה בשיקולים של "אין לי זמן" או "אין לי ראש לזה" אבל האמת המרה שהכל זה כזבים, האמת שבחירת המילים הראשונות הן שמונעות מאיתנו להתחיל, אז הנה סוד קטן, אפשר לא להתחיל בדיוק בהתחלה, אפשר לסכם, לערוך, לכתוב טיוטות הרבה לפני שמתחילים ואחריהן, פתאום המשימה הרבה יותר קלה.
ובכל זאת, לא קל להעביר מסר או סיפור טוב, לפעמים בראש זה מסתדר יפה, אבל על הנייר הבעיה מתחילה, איך מסדרים את המחשבות בצורה לינארית? האם הטקסט שכתבתם מובן לאחרים? והאם המסר שהעברתם הועבר בצורה מדויקת לקורא?
מדריך להצלחה בכתיבת מאמר מידע
משפט מסכם – דווקא התחילו מהסוף, השתמשו בשדה הכותרת, מרכזו את הרעיון שלכם בבמשפט אחד קצר ותמציתי ככל שניתן, בדרך כלל מדובר בבעיה, שאלה, בעד ונגד נקיטת עמדה /דעה כלפי נושא מסוים, בדקו האם הכותרת שלכם מציגה בצורה טובה את המסר אותו רציתם להעביר והאם הקונפליקט מוצג כהלכה.
נתקעתם במחסום כתיבה ראשוני? השתמשו בתיבת התקציר כטיוטת רעיון וכתבו באופן חופשי את הרעיון אותו אתם רוצים להעביר, סכמו את הטקסט בנקודות התמקדות, לאחר מכן נסו להוציא מפיסקה זו את התוכן המלא למאמר, התזכורת הקבועה בראשו תעזור לכם לאורך הכתיבה.
בדרך כלל מחולק המאמר לשלושה חלקים עיקריים:
1. פתיחה – הצגת הטיעון העיקרי שלכם בקצרה, רצוי לתת דוגמת פתיחה, מעין משל, בדיחה, פתגם או סיפור קצרצר המתקשר לטיעון המרכזי שלכם, לאחר מכן העלו את הטיעון ואת הדעה שלכם בנושא שתוצג בהמשך המאמר.
בדרך כלל הקורא הממוצע מעיין בשורות הראשונות של המאמר, אם משכתם את תשומת ליבו מספיק, הוא ימשיך לקרוא גם את המשך המאמר.
2. חלק מרכזי – כאן יוצג תוכנו של המאמר, לאחר העלאת הטיעון בפתיחה, זהו המקום להרחיב, לתת דוגמאות או השוואות, אפשר להתבטא בדרך של נקודות או טיפים להתמודדות עם הטענה המרכזית, בסופו הציגו פתרונות, הצעות לשיפור וכוליי…
3. סיכום המאמר – זהו המקום לסכם את תוכנו של המאמר, חזרו שוב על הטיעון המרכזי, הזכירו מספר דוגמאות מרכזיות בקצרה מאוד וחתמו את המאמר עם משפט סיכום, אם ניתן נסו להשתמש בנימה אישית.
מדריך להצלחה בכתיבת סיפור קצר
כותרת הסיפור – התייחסו בתחילה אל הכותרת כטיוטה, נסו לחשוב הקונפליקט המרכזי, הבעיה אותה הסיפור מעלה וכתבו אותה בצורה התמציתית ביותר שניתן, חזרו על שדה זה לאחר סיום הסיפור וערכו אותו מחדש.
נתקעתם במחסום כתיבה ראשוני? השתמשו בתיבת התקציר כטיוטת רעיון וכתבו באופן חופשי את הרעיון אותו אתם רוצים להעביר, סכמו את הטקסט בנקודות התמקדות, העזרו בחלוקה של מבנה הסיפור הקצר להעביר בשני משפטים את תוכנו של כל חלק בסיפור שלכם, לאחר מכן יהיה לכם קל להתרחב לסיפור מלא.
סיפור קצר חייב להעביר בצורה תמציתית את העולם כולו, כלומר כמו בספר מלא, סרט, הצגה או שיר, הוא חייב להיות שלם אבל בקצרה, אין מקום לפרטים תפלים שאינם חשובים לציר המרכזי של הסיפור, התמקדו שוב ברעיון הקונפליקט או הפואנטה ובססו אותם אם ניתן כציר המרכזי בסיפור או כמסר שנשאר עם הקורא בסיום הקריאה.
רצוי לחלק את הסיפור לחמישה חלקים:
1. פתיח או האקספוזיציה (בלטינית – חשיפה) כאן נחשף בפנינו העולם של הסיפור והדמות או הדמיות המרכזיות עם תיאור קצר המכיל פרטים החשובים לעלילה בלבד, מכיוון שמדובר בסיפור קצר, אין אנו משתמשים בסיפור רקע מקדים ובדרך כלל גם ללא מעבר דרמטי בזמני העלילה.
2. שלב הסיבוך – הדמות או הדמויות נתקלות בקונפליקט , בבעיה (או מוצגת בפנינו הקוראים לראשונה הבעיה)
3. נקודת השיא – הנקודה המותחת ביותר בסיפור בו הקונפליקט מגיע לשיאו וממלא את כל העולם הטקסטואלי של עלילת הסיפור
4. התרה – כאן הקונפליקט מותר, לבעיה יש פתרון, לעיתים קרובות הוא מוצג באופן שמפתיע את הקורא וכך גם ממשיך את חוית השיא.
5. סיום – על אף מיקומו האחרון זהו בין החלקים החשובים ביותר בסיפור, כאן נשאר הקורא עם הטעם האחרון ועל כן חשוב להשאירו עם תחושת סיפוק כללית מהקריאה, סוף סגור בו ישנו סוף ברור לקונלפיקט ופתרון סופי, או סוף פתוח בו אנו הקוראים נשארים עם סימני שאלה, אין פתרונות סופיים אבל יש טעם של עוד. אפשר לסיים סיפור בבעיה חדשה, מפתיעה וכזאת שלא מקבלת פיתרון בסוף הסיפור.
חזרו שוב אל שדה התקציר, בדקו, האם הסיפור שכתבתם תואם לרעיונות אותם העלתם בתקציר? מחקו את התקציר וכתבו אותו מחדש על בסיס הסיפור המלא, ניתן להעזר בציטוט של שני משפטים מתוכן הסיפור שכתבתם.
ולסיום – כמה חוקים לפירסום מאמר באתר Love-on:
אורך המאמר – רצוי שמספר המילים במאמר יעבור את ה-300, כדי לבדוק את מספר המילים עבדו עם תוכנת Word המכילה בתחתית המסמך את מספר המילים אותו הוא מכיל, לאחר מכן תוכלו להעתיקו אל תיבת הטקסט באתר.
ביטוי המפתח – מילה או ביטוי קצר (2-4) מילים אשר חוזרת או חוזרים יותר מפעמיים בתוכן המאמר, בתקציר ורצוי גם בכותרת, ביטוי זה יעזור לקדם את המאמר בתוצאות מנועי החיפוש.
תקציר – התקציר לא אמור לעבור 156 אותיות (כולל רווחים), מעבר לכך הוא לא יופיע במנועי החיפוש. נסחו בחוכמה מומלץ ורצוי לשלב את ביטוי המפתח בו.
סגנון כתיבה – הקפידו על כתיבה נכונה עם סימני פיסוק מוצדקים, השתדלו לא לחזור על מילה פעמיים או יותר באותה הפיסקה, נסו לחפש מילים חלופיות או צורת התנסחות אחרת אם ניתן. לאחר סיום הכתיבה עברו שוב על הטקסט למטרת הגהה ותיקוני ניסוח.
ביטוי – כתיבה, תוקפנית, גזענית הפוגעת במגזר אוכלוסייתי או אישי לא תתקבל והמאמר יפסל על ידי מערכת אתר Love-on, בכתיבתכם המנעו מאזכור שמות אמיתיים.